Sunday 16 September 2012

Sup Cendawan Shitake Cream Crackers

Assalamualaikum..

Pagi2 tadi rasa nak makan sup cendawan..so, masuk dapur dan tengok ada tak barang2 yang nak wat sup cendawan..korek2, ada suma...yea...bolehla masak sup cendawan biskut cream crackers...
Anak2 cukup suka makan sup cendawan dengan roti bakar...menu ni simple sangat2...

Kalau korang nak cuba, kat bawah ni ada resepinya...

Sup Cendawan Shitake Cream Crackers

Bahan-bahan: (makan untuk 2 orang)

  • 6 - 8 keping biskut cream crackers yg telah dihancurkan
  • seulas bawang putih 
  • 1 cm halia
  • 5 kaki cendawan shitake
  • 1 kiub pati ayam 
  • secubit garam
  • sedikit lada hitam
  • 3 cawan air

Bahan2 yg disediakan (air dan garam takde lam gambar)

Cara-cara:
  1. Masukkan air ke dalam periuk, kemudian masukkan bawang putih dan halia yg telah dicincang halus.
  2. Kemudian masukkan biskut cream crackers yang telah dihancurkan halus2.
  3. Masukkan cendawan shitake yang telah dipotong.
  4. Masukkan kiub pati ayam, garam dan juga lada hitam.
  5. Biarkan mendidih. Setelah mendidih tutupkan api dan sedia untuk dimakan.

Sedia untuk dimakan + roti bakar lagi sedap..

Memang simple jer resepi ni..bolehla mencuba..kalau dah cuba bolehla bagi komen ok ke tak...
Selamat mencuba yer kawan2....

No comments:

Post a Comment